Manuele therapie

Manuele therapie
Wanneer een gewricht beperkt is qua beweging, of als dit pijnlijk is, kan manuele therapie voor u wellicht uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling voelbaar. De gewrichten bewegen makkelijker en de pijn is afgenomen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn studie fysiotherapie nog een master studie manuele therapie gevolgd heeft. De manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoek en behandeling van patiënten met complexe klachten aan voornamelijk de wervelkolom, maar ook met klachten in de gewrichten in armen en benen.

 

Wanneer manuele therapie?
Voor klachten die gepaard gaan met pijn en/of het slechter kunnen bewegen van één gewricht of meerdere gewrichten is manuele therapie geschikt. Dit zijn veel voorkomende klachten die behandeld worden door een manueel therapeut:

  • Hoofd- en nekklachten, vaak in combinatie met een verminderde bewegelijkheid van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Pijnklachten hoog in de rug in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Heupklachten.

Als gewrichten een te grote bewegelijkheid hebben, kan dit leiden tot instabiliteit en ten gevolge van instabiliteit klachten. In dat geval kan de manueel therapeut u trainingsadviezen geven, om er voor te zorgen dat uw gewrichten stabieler worden, door het verstreken van bepaalde spieren.

 

Verwijzing en vergoeding
U kunt zowel met als zonder verwijzing terecht voor manuele therapie. Door middel van een screening zal er bepaald worden of u in aanmerking komt voor manuele therapie. Hierna volgt er een intake en een onderzoek.
manuele-therapie
 wervelkolom