Obesitas

Obesitas

Obesitas staat voor zwaar overgewicht. Het vormt de basis voor diverse gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten. In de afgelopen 25 jaar is het aantal mensen met zwaar overgewicht verdubbeld en neemt het aantal nog steeds toe. 90% van de mensen met zwaar overgewicht die zonder hulp proberen af te vallen, zijn hierin op lange termijn niet succesvol. 30% komt zelf meer aan dan ze waren afgevallen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat streng vermageren een van de belangrijkste oorzaken van obesitas is.

Beweegprogramma obesitas

Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbuikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat er op den duur (ernstig) overgewicht. Maar obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Het al dan niet ontwikkelen van overgewicht is voor een groot deel ook erfelijk bepaald. Ook kan het veroorzaakt worden door stofwisselingsziekten zoals een te traag werkende schildklier.

Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen omgevingsfactoren zoals eet- en beweeggedrag, gewoonten en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. In Nederland lijdt ruim 10% van de bevolking aan ernstig overgewicht, oftewel obesitas.

Doel van een beweegprogramma is om onder begeleiding van een fysiotherapeut een persoonlijk trainingsprogramma van een aantal maanden te volgen dit eventueel in samenwerking met een diëtiste. Uw persoonlijke doelen worden door middel van een intakegesprek geïnventariseerd. Aan de hand van uw persoonlijke doelen wordt er een trainingsprogramma samengesteld. Tussentijds zal er met u geëvalueerd worden en zal het trainingsprogramma eventueel worden aangepast.